Ontdek WAD jij kan doen!
Jaarlijks bezoeken 10 tot 12 miljoen broed- en trekvogels het Waddengebied. Trekvogels zijn echte topsporters. Sommige vogels leggen non-stop vluchten van vele duizenden kilometers af. Zij zijn hier om te rusten en te eten. Tijdens het broedseizoen zijn vogels en hun kuikens heel kwetsbaar. Voldoende rust is heel belangrijk voor alle wadvogels. Anders lukt het ze niet om hun jongen groot te brengen. Anders overleven ze de zware trektochten naar Afrika of het hoge noorden niet. Help jij ook deze topsporter op krachten te komen? Dit is heel eenvoudig:
Tip 1: houd afstand
Houd afstand van vogels. Zeker wanneer je grote groepen rustende vogels ziet. Bij laag water zoeken vogels voedsel op het wad. Bij hoog water rusten ze veelal in grote groepen langs het wad, op dijken en in weilanden. Het is belangrijk om op grote afstand te blijven. Kom je te dichtbij en gaat één vogel vliegen, dan gaan ze allemaal.
Tip 2: blijf weg bij broed- en rustplekken
Borden, palen en touwen vertellen je waar je welkom bent en waar niet. Dat is bijvoorbeeld op plekken waar vogels broeden, rusten en eten. Blijf hier ver uit de buurt en ga niet naar de nesten.
Tip 3: blijf op paden, dijken en routes
Blijf op de paden, dijken en routes. Dit maakt ons gedrag voor vogels voorspelbaar.
Tip 4: houd je hond aan de lijn
Wandel je met de hond, houd deze dan aan de lijn. Sommige vogels broeden op het strand. Ze zijn heel klein en hun nesten zie je bijna niet. Houd je hond in het broedseizoen ook op het strand aan de lijn. En laat je hond nooit achter vogels aan rennen.
Tip 5: bezoek vogelkijkplekken
Er zijn mooie vogelkijkplekken waar je de vele wadvogels goed kunt bekijken zonder ze te verstoren. Of ga mee op een excursie met de boswachter of een vogelaar om de pracht van het wad te ontdekken.
Tip 6: geniet van de rust
Geniet van de stilte en hoor de vogelgeluiden. Maak zelf zo min mogelijk geluid. Dat is fijn voor de vogel en voor andere bezoekers.
Met de campagne #WADdoejij slaat Vogelbescherming Nederland samen met Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Waddenvereniging de handen ineen. We maken bewoners en bezoekers bewust wat de impact van menselijke verstoring is op vogels. Dit gebeurt met gedragsbeïnvloeding, communicatie en educatie.